luni, 25 octombrie 2010

polistiren da / nu ?

Sa traiti...sanatosi!


''Cu o locuinta poti ucide un om la fel ca si cu un topor...''


De cate ori nu vi s-a intamplat sa intrati intr-o casa(cladire) in care sa nu va simtiti in largul dumneavoastra? Priveati in jur,incercand sa identificati cauza acestui sentiment,dar adesea nu gaseati nimic deosebit.Incercand sa va autolinistiti,va spuneati totusi ca nu va place casa si ca nu doriti sa stati acolo mai mult decat ar fi fost necesar.Daca in timpul pe care il petrecem la serviciu,nu putem evita astfel de situatii,nu avem nici o scuza cand aceeasi stare o avem in momentul in care venim acasa dupa o zi de munca.In loc sa ne destindem,sa avem un somn linistit,de multe ori suntem mai agitati,mai somnorosi si uneori lipsiti de energie.Casa trebuie sa fie locul unde sa ne ''incarcam bateriile''.

Ceea ce simtim in astfel de momente reprezinta o reactie a subconstientului fata de stresul dat de ansamblul disconfortului prezent intr-o casa

Datorita cercetarilor efectuate in ultimi ani in SUA,acest fenomen a fost denumit '' sindromul bolii de cladire''.Acesta este definit ca o deficienta legata de ventilatia si incalzirea necorespunzatoare,de contaminarea chimica si de problemele corelate cu mucegaiuri si bacterii.Exista o stransa legatura intre diferiti factori(temperatura,umiditate si miscarea aerului)

De aceea, este de la sine inteles, ca atunci cand construim sau renovam o casa ,este bine sa evitam pe cat posibil folosirea de materiale care influenteaza negativ clima din incapere.

Pe piata materialelor de constructie ,in ultimii ani au aparut foarte multe produse sintetice,acestea inlocuindu-le pe cele naturale. Despre efectul toxic al celor mai multe chimicale nici chiar specialistii nu stiu sau refuza sa spuna,un lucru find cert ,aceste substante otravitoare se aduna in corpul nostru putand declansa numeroase efecte secundare.In general ,putem spune ca otravurile din locuinte ,in doze mici ,isi fac efectul asupra omului dupa o perioada indelungata de timp.Este dificil sa prezinti relatia cauza - efect cand exista mai multe substante daunatoare care actioneaza alternativ asupra omului, fenomenele de intoxicare la om fiind evidente.

In viitor vor apare tot mai multe materiale daunatoare daca un prevenim si un revenim la materialele de constructie sanatoase si mai naturale.Este o conditie obligatorie ca dupa folosirea lor,acestea sa poata fi reciclate,deoarece consumul tot mai mare de materiale ne va silii sa dam o insemnatate uriasa refolosirii materialelor

Ce caracteristici trebuie sa aiba un material de constructie pentru a permite un climat sanatos in casa?

a) Trebuie sa fie izolator termic si acumulator de caldura

Un bun material de constructie trebuie sa poata prezenta un excelent raport intre izolatia termica si acumularea de caldura. A scoate în evidenta o proprietate deosebita a materialului de constructie nu este suficient. La ce foloseste ca un beton poate acumula foarte bine caldura, daca in acelasi timp caldura este deviata, daca are o suprafata rece si da si umiditate constructiei.

b) Trebuie sa fie higroscopic.

Un material de construcţte higroscopic are capacitatea de a capta vaporii de apa din aerul incaperii si de a-i pastra pana cand umiditatea in interior scade şi aerul din incapere poate capta din nou umiditatea acumulata.

c) Trebuie sa se usuce rapid.

Uscarea este adeseori intarziata de aburul din exterior sau interior (legat de izolatia termica), asa incat umiditatea abia poate fi invinsa.

d) Trebuie sa fie difuzabil.

Prin difuzia vaporilor de apa se intelege patrunderea vaporilor de apa prin pereti, acoperisuri.Depinde de penetrarea materialelor de constructie, de diferentele de temperatura si umiditate si de caderile de presiune a vaporilor. Uscarea unei constructii are loc mai ales datorita difuziei vaporilor si a deplasarii capilare a lichidului. Daca, de exemplu, un material este la interior umed si la exterior mai uscat, continutul diferit de apa se compenseaza mai mult sau mai putin prin deplasarea umiditatii, pana cand umiditatea nu mai apare. O astfel de compensare este insa posibila numai cand difuzia nu este impiedicata de folii,lacuri sau alte materiale izolatoare ce nu permit difuzia.

Problema izolarii vaporilor trebuie pusa ceva mai clar. Izolarea vaporilor se face de catre materiale care au o foarte mare rezistenta la difuzia de vapori. Printre acestea se numara, de exemplu cartonul asfaltat, hartia bituminata, folia de polietilena, folia de aluminiu etc.

Elementele de blocare a vaporilor sunt eliminate din urmatoarele motive:

- Din punctul de vedere al constructiilor, reduc schimbul de gaze dintre interior si exterior,modifica electroclimatul din interiorul casei si reduc razele cosmico-terestre.

- Din punct de vedere fizic, sunt inutile, deoarece experientele practice arata ca valorile calculate teoretic pentru umiditatea aerului de 60 - 80 % abia se pot atinge în practica. În afara de aceasta, umiditatea aerului din incapere se amesteca cu aerul umed-cald de afara, astfel incat nu apare o cadere mare a presiunii vaporilor. Materialele de construcţie capilar higroscopice (tigla şi lemnul) pot capta foarte multa umiditate, incat aproape se ajunge la condensare. Umiditatea din constructie se transforma in vapori, deoarece aerul este mai mult sau mai putin saturat. Iarna are loc o uscare care se termina vara, in cazul in care nu exista nici un element de blocare a vaporilor..

- Ataca constructia si impiedica uscarea umiditatii (ploaia in averse, umezeala constructiei noi, condensul). Aceasta conduce la o capacitate redusa a izolarii termice. Gaurile si fisurile pot duce la deteriorarea constructiei, datorita vaporilor de apa care patrund in constructie. Un singur ac poate face ineficient intregul sistem de blocare a vaporilor.

Elementele de blocare a vaporilor pot fi tolerate, daca intr-adevar este necesar, pentru suprafete si incaperi umede mici (baia), cand se afla amplasate pe partea dinspre interiorul incaperii.

Prin aceasta se intelege ca materialul de constructie poate transporta, foarte rapid, foarte multa apa spre partea uscata a materialului de constructie. Materialele de constructie capilare poseda o multime de canale si pori, in care apa ajunge dintr-o parte in cealalta. Deplasarea capilarei transporta de zece ori mai multa apa dintr-un material de constructie decat poate elimina prin difuzia vaporilor. Materialele care nu au o conductibilitate capilara, de exemplu materialele izolatoare, au o rezistenta ridicata la difuzia vaporilor, astfel incat umiditatea nu poate fi eliminata.

f) Trebuie sa filtreze si sa improspateze aerul din incapere.

Deoarece aerul din interior este mult mai incarcat decat cel din exterior (conditionat de degazificari), trebuie incercat sa se regenereze cu ajutorul materialelor de constructie difuzabile,higroscopice si naturale placut mirositoare. Cauzele unui aer incarcat din interiorul incaperii sunt, de exemplu, chiar materialele de construcţie sau vopselele, lacurile, substanţele de protejare a lemnului,fumul de tutun şi spray -urile.

“Marea polistireniada”

In ultimii ani ,datorita costurilor mari cu energia consumata intr-o locuinta ,a luat avant fenomenul de reabilitare termica a imobilelor. Deloc rea ideea.Aceasta reabilitare termica este sustinuta si de catre guvern printr-un amplu program la nivel national.Asta mai mult teoretic,ca in practica apar foarte multe probleme.Folosirea materialelor izolatoare se face mai mult dupa ''ureche'',deoarece simpla punere in lucru a acestora ridica mari semne de intrebare.

Materialele izolatoare sunt de trei tipuri: anorganice(fibrele minerale-sticla,piatra),organice(pluta,fibrele de cocos,celuloza,lemn) si sintetice(polistirenul expandat-EPS si cel extrudat-XPS,spuma poliuretanica).

Cele mai folosite sunt polistirenul si vata minerala.Sa vedem putin compozitia polistirenului. EPS si XPS se compun din benzol si etili,acestia obtinandu-se din petrol.Produsul final se numeste stirol,care la EPS este prevazut cu elemente de protectie impotriva inflamarii si pentan drept combustibil,in cazul XPS-ului se inlocuiesc gazele de ardere pentru a se obtine spuma. La fabricare apar diverse substante toxice, care sunt cancerigene(stirol,benzol),adaugandu-se si efectele gazelor de ardere asupra stratului de ozon si asupra efectului de sera,desi partial se folosesc gaze de ardere suplimentare.Folosirea polistirenului asa zis netoxic,atrage la randul sau alte probleme si pericole:evaporarea gazelor organice in locuinta,comportare problemática la ardere,deoarece evita o reglare optima a umiditatii spre exterior,apare tendinta de dilatare si contractare,ceea ce poate duce ,la aparitia de crapaturi.

Este normal sa punem cateva intrebari autoritatilor,desi nu o sa primim un raspuns prea curand.Care sunt cerintele practice de puritate(este un compozit)? Exista cerinte legale pentru reciclarea polistirenului? Care sunt costurile de reciclare ? Care sunt produsele finite obtinute in urma reciclarii? Care este rata de recuperare?Care este procentul de recuperare termica? Care sunt perspectivele pentru viitor? Se spune ca izolatia termica cu polistiren se plateste de trei ori:cand se realizeaza efectiv izolatia,cand apar probleme de sanatate si acestea trebuie tratate,dar si cand se indeparteaza izolatia.Mentionez ca nu sunt impotriva sau pentru polistiren,dar este bine sa privim lucrurile din mai multe parti.

Daca se doreste efectuarea unei izolatii ,este bine sa se tina cont de cateva aspecte.

Trebuie sa facem deosebirea intre izolatia exterioara si cea interioara.Ambele ridica probleme.Izolatia exterioara reduce captarea razelor solare si prelungeste timpul de uscare al peretilor.Alegand o tencuiala din rasina sintetica,materiale izolatoare sintetice,se impiedica difuzia vaporilor de apa din interior spre exterior. Izolatia interioara nu foloseste capaciatea de acumulare a caldurii;rezulata o distributie nefavorabila in interiorul peretului care conduce in cazul unei difuzii a vaporilor de apa la condens si in final la formarea mucegaiului.Izolarea trebuie facuta omogen,incercand sa se obtina peste tot (perete,acoperis,ferestre,tavan,pivnita) aproximativ aceleasi valori -U(coeficientul de transfer termic) Evitati elementele de blocare a vaporilor in exterior,neimpiedicand transportul de umiditate si evitand deterioraea constructiei(folosind materiale izolatoare difuzabile).

Consumul de energie termica nu depinde numai de valoarea coeficientului U,trebuie avuti in vedere mai multi factori: pozitia peretelui exterior,razele soarelui,directia vantului,tipul de incalzire,raportul dintre suprafata peretului exterior si ferestre,pozitia corpului de incalzit,materialul peretului exterior,tipul si culoarea tencuielii etc.Respectarea doar a valorii U,poate duce la situatii neplacute,caci o izolatie termica promite numai o valoare U scazuta,chiar daca nu intotdeauna costurile pentru incalzire sunt reduse.

Acestea sunt doar o parte a problemelor pe care le ridica dorinta noastra de a traii intr-o casa sanatoasa.De aceea este bine sa evitam erorile de proiectare,folosirea de materiale ''nesanatoase'',sa cerem mult mai multe informatii vanzatorului despre produsul pe care dorim sa-l achizitionam.Sa reducem riscurile aparitiei de alergii si a altor daune produse sanatatii noastre prin ''inchiderea'' ermetica a caselor noastre,in scopul economisirii de energie. ,,Precautia este cea mai buna protectie''

Casa Vesela Simi