luni, 8 februarie 2010

Cele zece porunci ale turismului pe munte

1. Să nu întreprinzi o ascensiune ce-ţi depăşeşte puterile. Tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

2. Să pregăteşti cu de-amănuntul orice excursie fie ca vei merge singur, cu prietenii sau cu ghizii. Să nu uiţi că munţii sunt bogaţi în primejdii; cu prudenţă, inteligenţă, spirit de prevedere le poţi învinge.

3. Să nu uiţi în munţi că eşti o fiinţa civilizată. Bucuria şi puterea nu se confundă cu mitocănia, brutalitatea şi grosolănia.

4. Să nu profanezi peisajul pe care-l străbaţi şi să nu "împodobeşti" Natura cu cioburi de sticlă, hârtiuţe, cutii de conserve şi alte rămăşiţe.

5. Fii bun camarad! Dacă eşti conducător, evită să fii autoritar şi încăpăţânat, încrezut sau îngâmfat.

6. Respectă cabana tot aşa cum iţi respecţi propria ta casă. Ea ţi-a ieşit în drum ca să te apere. Nu o transforma în local de noapte, n-o pângări!

7. Nu fura! Nu fura altora nici liniştea, nici singurătatea ce-o caută, nici perspectiva. Nu fura nici florile, pe care Natura le-a creat pentru toată lumea. Să vezi în munte un paradis în care te-ai aşezat ca un nou Adam; ajută-l să-şi păstreze originalitatea şi sfinţenia.

8. Nu minţi, nu exagera, nu fi lăudăros! Chiar şi ascensiunea cea mai dificilă este puţin lucru faţă de alte realizări omeneşti. Respectă oamenii şi locurile, aminteşte-ţi mereu ca nu eşti decât un oaspete trecător pe acele meleaguri.

9. Apară onoarea asociaţiei tale şi nu numai a aceleia a cărei insignă o porţi, ci şi a acelei mari comunităţi care ţi-a făcut accesibilă lumea munţilor şi care serveşăe o mare idee, nu numai confortul tău.

10. Nu profana munţii prin mania recordurilor. Înţelege-le sufletul!
Luis Trenker ("Meine Berge")